Kazalo po Forum ZUM forumu Forum ZUM
Zavedanje -> Ustvarjanje -> Mišljenje

Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

KAJ JE CILJ RELIGIJE???
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Forum ZUM forumu -> Ostala verstva
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vikalpa

Pridružen/-a: Tor Okt 2006 13:54

PrispevekObjavljeno: 18.10.06 15:29    Naslov sporočila: KAJ JE CILJ RELIGIJE??? Odgovori s citatom

Shocked

Question

Nazadnje urejal/a Vikalpa 20.12.06 13:13; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 18.10.06 16:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile

Nazadnje urejal/a Vikalpa 20.12.06 13:14; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Taja

Pridružen/-a: Tor Jun 2005 13:14

PrispevekObjavljeno: 18.10.06 19:43    Naslov sporočila: Re: KAJ JE CILJ RELIGIJE??? Odgovori s citatom

Vikalpa je napisal/a:
Skoraj povsot, kjer sem se srecal z religijo na tak ali drugacen nacin sem naletel na, kakor temu pravim sam, crnosolsko doktrino monotonega dualizma, ki na eno stran seje pekel, na drugo pa obljubla nebesa. Question

Zanimiv ane, pa ne vem če gre lih za religije kot take, gre bolj za človeka po moje, k ne zna razmišljat drugače kakor dualno. Moj Bog pa pravi tkole:
Dobro in hudo, življenje in smrt, uboštvo in bogastvo je od Gospoda.
Delam svetlobo in ustvarjam temo, narejam mir in ustvarjam gorje, jaz, GOSPOD, delam vse to.
Kdor ma pa ušesa pa sliši ane, kdor pa samo um - eh ta je pa že itak v sebi razcepljen in ne more doumevati drugače kakor dualno. Wink

Me pa zanima, a ti je všeč hindu? In ali je kaj takega, česar bi rad bil odrešen? Very Happy
Citiram:
Kaj manjka preprostosti, resnici, ljubezni in svobodi, ki je ENO v telesu, duhu in umu?

Nič, maske so za igro. Wink Kaj manjka igri?
In seveda prav lepo pozdravljen. hvala lepa
Nazaj na vrh
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 19.10.06 13:04    Naslov sporočila: Re: KAJ JE CILJ RELIGIJE??? Odgovori s citatom

Very Happy

Nazadnje urejal/a Vikalpa 20.12.06 13:14; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 19.10.06 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy

Nazadnje urejal/a Vikalpa 20.12.06 13:15; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 19.10.06 15:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Confused

Nazaj na vrh
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 20.10.06 11:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile

Nazaj na vrh
Taja

PrispevekObjavljeno: 20.10.06 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam majhen intermezzo, mi je nekaj padlo v oči, pa me je malo zaščemelo, torej skušam se ukvarjati s tole iverjo:
Citiram:
torej je pahnjen v boj, razdvojenost, ali ne?

Ne drži, sam se je za to odločil in celo sam se za to odloča vedno znova. Very Happy Le da to težko opazi ponavadi.
Citiram:
Ob čemer pa moraš zatreti vse kar ni v skladu s temi religioznih načelih in ravno to, zatiranje, je boj o katerem govorim.

Ne, ne zatreti, to bi bila zares huda zmota z težavnimi posledicami - odpovedati se, kar je popolnoma nekaj drugega. Razlika je ponavadi v dozorelosti. Nedozoreli zatirajo, dozoreli odpadejo - se odpovejo. Tu gre za dva enako močna, vendar pa ne enakovredna tokova. Gre za strah (boj, zatiranje, moč...) in na drugi strani za ljubezen(predanost, odpoved, milost....).Ena temeljnih razlik torej.
Rekli so jim katari, kar pomeni 'čisti', 'nedolžni', ali albižani, po mestu Albi.
Katari so bili zanimiva verska ločina, po miselnosti blizu pravoslavcem oziroma nekakšna mešanica krščanstva, hinduizma in budizma.
O katarih pa je kar nekaj zanimivega čtiva tudi na netu, pa tudi knjiga mislim da je letos izšla:
http://www2.arnes.si/~ijarc5/katari/katari.html

http://sl.wikipedia.org/wiki/Katari

http://www.emka.si/Article_Images/odlomki/9788611167541.doc

če pa te tudi sicer zanimajo vitezi okrogle mize, Artur, Merlin in podobne zadevščine, pa je Marko Uršič menda v SLO najboljši naslov:
http://www2.arnes.si/~mursic3/Esej%207%20-%20Mit%20o%20Gralu.htm
Nazaj na vrh
Vikalpa

PrispevekObjavljeno: 20.10.06 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy

Hvala, lep pozdrav
Nazaj na vrh
Taja

PrispevekObjavljeno: 27.02.07 7:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vikalpa je napisal/a:
Very Happy

Hvala, lep pozdrav

In zdaj, kaj fant, si kar mrknu, ne boš nič napisal o tem, kako napreduješ s svojim raziskovanjem katarov? Ker mene bi tudi to zanimalo, če kaj novega na tem področju odkrivaš, kar mogoč pa jaz še ne poznam. Very Happy hvala lepa
Nazaj na vrh
satis

Pridružen/-a: Čet Dec 2006 9:22

PrispevekObjavljeno: 28.02.07 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Taja je napisal/a:

Rekli so jim katari, kar pomeni 'čisti', 'nedolžni', ali albižani, po mestu Albi.
Katari so bili zanimiva verska ločina, po miselnosti blizu pravoslavcem oziroma nekakšna mešanica krščanstva, hinduizma in budizma.

Kar sem brala o katarih, moram povedati, da so mi izjemno všeč, njihovo življenje je bilo dosti bolj čisto in vdano Jezusu kot takratne vodilne RKC. Bili so vegetarijanci in verovali so v reinkarnacijo. Proglasili so jih za heretike in izjemno kruto pobili, celo za takratne čase so pohodi proti katarom izstopali po brutalnosti in neusmiljenosti. Skupaj z njimi so pobili tudi katolike, iz tega ostaja v zgodovini ena najbolj pokvarjenih izjav papeževega odposlanca, ko so ga vprašali, kako naj ločijo katare od katolikov. Pobijte vse, Bog bo že prepoznal svoje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ivan

Pridružen/-a: Tor Jun 2005 23:06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 1.03.07 11:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marisa je napisal/a:
Taja je napisal/a:

Kar sem brala o katarih, moram povedati, da so mi izjemno všeč, njihovo življenje je bilo dosti bolj čisto in vdano Jezusu kot takratne vodilne RKC. Bili so vegetarijanci in verovali so v reinkarnacijo. Proglasili so jih za heretike in izjemno kruto pobili, celo za takratne čase so pohodi proti katarom izstopali po brutalnosti in neusmiljenosti. Skupaj z njimi so pobili tudi katolike, iz tega ostaja v zgodovini ena najbolj pokvarjenih izjav papeževega odposlanca, ko so ga vprašali, kako naj ločijo katare od katolikov. Pobijte vse, Bog bo že prepoznal svoje.

A da je kaj takega rekel? No, to bi pa težko spravil skupaj z evangelijem in Jezusovim naukom. Še en dokaz, da je Cerkev tudi grešna in ne samo sveta. Seveda, bi bilo potrebno te stvari preveriti. Danes je tak trend, da se Cerkvi marsikaj obesi.

Ivan
Mitja

Pridružen/-a: Pet Jun 2005 9:43

PrispevekObjavljeno: 3.03.07 9:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takšno usodo so doživeli npr. katari v 13. stoletju v srednjeveški južni Franciji, ko je vojska, katere duhovni vodja je bil papežev odposlanec, pobila približno 15.000 mož, žena in otrok. In ta papežev odposlanec je na vprašanje, kako naj pri pobijanju razlikujejo med heretiki in pravovernimi katoličani, odgovoril z enim najbolj zloglasnih stavkov vse cerkvene zgodovine: "Pobijte vse, Bog bo že prepoznal svoje!"
(Inkvizicija:Michela Baigenta in Richarda Leigha)

Mitja
Ivan

Pridružen/-a: Tor Jun 2005 23:06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 15.03.07 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mitja je napisal/a:
Takšno usodo so doživeli npr. katari v 13. stoletju v srednjeveški južni Franciji, ko je vojska, katere duhovni vodja je bil papežev odposlanec, pobila približno 15.000 mož, žena in otrok. In ta papežev odposlanec je na vprašanje, kako naj pri pobijanju razlikujejo med heretiki in pravovernimi katoličani, odgovoril z enim najbolj zloglasnih stavkov vse cerkvene zgodovine: "Pobijte vse, Bog bo že prepoznal svoje!"
(Inkvizicija:Michela Baigenta in Richarda Leigha)Mitja

Ja, to je velika zabloda. Nemogoče je razumeti kaj takega. Je daleč od Jezusovega nauka, ki ne samo, da je rekel naj ljubimo svoje sovražnike, ampak je tudi samega sebe pustil pribiti na križ. To je pa hudo, če ideologija dobi prevlado nad evangelijem.

Ivan
Taja

PrispevekObjavljeno: 6.12.07 5:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

izzivi svetosti za današnji čas

Pot svetosti je zapisana globoko v človekovo naravo, pravi dr. Marjan Turnšek. Sredi sveta, v katerem živimo danes, se morda zdi postati svet utopija, po drugi strani pa številni posamezniki s svojim življenjem pričajo, da je to mogoče. Človek je v svojem bistvu naravnan k Bogu, še pravi, to pa vključuje tudi pot svetosti, mogoče danes še bolj kot kdajkoli prej. kot kdajkoli prej. In Svetost ni nekaj, kar človek sam dosegel s svojo »pridnostjo«, ampak je udeleženost
pri Bogu, ki je edini svet. Poudarek je torej na tem, da svetost prihaja iz živega osebnega
odnosa z Bogom. Ne iz dejanj, ki jih jaz delam: pokora, dobra dela, molitev itd. Ta dejanja so
v bistvu že odgovor na svetost. Človek postaja svetnik pravzaprav s tem, da Bog začne po njem sevati svojo svetost v svet.

Najprej je zanimivo to, da je drugi vatikanski cerkveni zbor zelo izpostavil to temo. In da je eno celo poglavje dogmatične konstitucije o Cerkvi posvečeno poklicanosti vseh k svetosti.
Zakaj je koncil to naredil? Po mojem mnenju zato, ker je bilo do tedaj preveč razširjeno mnenje, da je svetost prihranjena samo za nekatere. In še to v glavnem za redovnike, redovnice, mogoče še duhovnike, škofe, papeže. Niso pa povezovali navadnega vernika, preprostega človeka s svetostjo. Zato je koncil poudaril vidik, da smo vsi poklicani k svetosti, poti in načini življenja svetosti so pa seveda različni.
(Škof Marjan Turnšek)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po Forum ZUM forumu -> Ostala verstva Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 1 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

Naš gostitelj je IT-AZA